Jak lze uspořádat kuchyň
V malých prostorech si musíme vystačit s kuchyňskou linkou v lineárním rozložením. Zde se můžeme soustředit na zachování ukládání potravin pohromadě a umístit ledničku blízko potravinové skříně. Následovat by měla pracovní plocha, na které si můžeme potraviny snadno připravit na uložení do ledničky nebo naopak k vaření. Stísněné prostory můžeme opticky provzdušnit prosklenými dvířky nebo otevřenými policemi.
Rozšíření lineární varianty umožňuje praktický kuchyňský ostrůvek, který výborně poslouží jako přípravná plocha, úložný prostor a bar v jednom. Je-li kuchyň průchozí nebo s dispozicí útlého prostoru, vyplatí se realizace dvou rovnoběžných lineárních ploch, která je velice praktická, protože může mezi všemi zónami vzniknout ideální trojúhelník.
Máme-li k dispozici naopak dostatečně prostornou místnost, můžeme si dovolit uspořádání do podkovy a získat dostatečné množství úložných prostorů i pracovní plochy.
Nejčastější kombinací zón je uspořádání do písmene L, které umožňuje do kuchyně začlenit také jídelní kout. L opět umožňuje vznik praktického trojúhelníku mezi zónami, což je optimální varianta uspořádání.